סיבתיות וזמן – שני מושגי יסוד בתפיסת המציאות שלנו – קשורים בתודעתנו אחד לשני: הסיבתיות פועלת תמיד עם כיוון הזמן. ובמילים אחרות: אם ב הוא תוצאה של א (יהיו א ו-ב מה שיהיו), אזי ב יבוא תמיד אחרי א. כל כך חזקה אצלנו תחושת הקשר הזה, עד שאם אנחנו רואים שני אירועים שקורים אחד אחרי השני באותה זירה ובסמיכות זמנים, אנחנו מחפשים קשר סיבתי ביניהם. האם לקשר בין סיבתיות לזמן יש ביטוי בלשון? נראה שכן. מכיוון שהעניין הזה אוניברסלי, מתבקש לכאורה לבדוק אותו בכמה שפות; אבל אנחנו עוסקים כאן בלשון העברית ובה בלבד.
נִראה שהקשר (או הגשר) בין סיבתיות לזמן מתבטא בלשון (העברית) לפחות באמצעות עניין אחד: יש מילים שיש להן משמעויות הן בקשר לזמן והן בקשר לסיבתיות; ולפעמים משמעות אחת מסוימת רוקדת על שתי החתונות האלה גם יחד. להלן כמה מילים כאלה.
כאשר. נסתכל במשפט הבא: "כאשר יספרו לי, אספר אני לך." למילה כאשר יש כאן שתי משמעויות. אחת עניינה זמן (אחרי שיספרו לי); והשנייה עניינה תנאי (אוכל לספר לך רק אם יספרו לי). ותנאי הוא סוג מסוים של סיבתיות.
אז. נסתכל על ההיגד הבא: "אם ירד גשם, אז לא נצא לטיול". המילים אם ו אז מציינות את קשר הסיבתיות בין שני המצבים המוזכרים בהיגד (גשם; לא נצא לטיול). לעומת זאת בהיגד "והכנעני אז בארץ" המילה אז מצינת זמן מסוים.
כי. "אני לא מעשן כי עישון מזיק לבריאות". המשמעות של המילה כי בהיגד הזה היא בגלל, משום ש.. . אבל ל כי יש גם משמעות של כאשר, כלומר משמעות של זמן; כמו בפסוק וְהָיָה כִּי תָבוֹא אֶל הָאָרֶץ אֲשֶׁר ה' אֱלֹהֶיךָ נֹתֵן לְךָ נַחֲלָה בָּהּ (דברים כו א).
אחרֵי. נסתכל על הביטוי "ויהי אחרי הדברים האלה", המופיע כמה פעמים במקרא. המילה אחרי מצינת סדר זמנים, אבל היא רומזת (ואולי אפילו אומרת במפורש) שיש קשר בין הדברים שסופרו קודם ("הדברים האלה"), לבין הדברים שיסופרו להלן. כדוגמה אפשר להביא את הפסוק הבא: וַיְהִי אַחֲרֵי הַדְּבָרִים הָאֵלֶּה וַיֻּגַּד לְאַבְרָהָם לֵאמֹר: הִנֵּה יָלְדָה מִלְכָּה גַם הִיא בָּנִים לְנָחוֹר אָחִיךָ (בראשית כב כ). "הדברים האלה", שסופרו קודם לכן, הם הבטחתו של ה' לאברהם להרבות את זרעו "ככוכבי השמים וכחול אשר על שפת הים". ואחרי ההבטחה הזאת הוגד לאברהם על הבנים שילדה מִלכה לנחור אחיו, ובתוכם גם בתואל, שיוליד בתורו את רבקה, שתהיה אשתו של יצחק ואֵם העם כולו. וכך גורמת ההבטחה האלוהית להשתלשלות העניינים.
אמנם לא כל המילים הקשורות למושג הזמן קשורות גם למושג הסיבתיות, וכך גם להיפך; אבל ראינו שיש מילים שקשורות לשני המושגים האלה גם יחד, ובכך הן מסמנות את הקשר שבין שניהם.